Alla verk

Form: Bror RudiProtagonist
Koreografen Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt stort verk för 14 dansare i Cullbergbaletten. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution i våras.

Foto: Carl ThorborgThe Return of The Modern Dance, av Trajal Harrell 
I The Return of The Modern Dance ifrågasätter Trajal Harrell blickens makt hos dansare och publik samtidigt som han ifrågasätter den utförande kroppen. Är vad vi uppfattar det vi får? Är kroppen en konstruktion av våra begär och rädslor? Vad exponerar vi när vi exponerar kroppen inför någon annans blick? 

Foto: Urban JörénPlateau Effect, av Jefta van Dinther

2011 satte koreografen Jefta van Dinther upp The Way Things Go med Cullbergbaletten. Den koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, gjorde stor succé och van Dinther hyllades för sin uppfinningsrika koreografi. Nu skapar Jefta van Dinther ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna, med nio av kompaniets dansare.

Form: Bror Rudi Figure a sea - koreografi av Deborah Hay, specialskriven musik av Laurie Anderson

Går det att upprätthålla tystnaden i dansarnas och publikens själ och hjärta? Koreografen Deborah Hay skapar ett nytt verk; Figure a Sea med specialskriven musik av kompositören Laurie Anderson. 21 dansare medverkar i verket där röst och rörelse kombineras för att skapa en stor och känslomässig tystnad på scenen.

11th Floor av Edouard LockFoto: Carl Thorborg
I sitt första verk för kompaniet har stjärnkoreografen Edouard Lock skapat ett exklusivt och klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir. 11th Floor hade urpremiär i Umeå hösten 2014 inom ramen för Kulturhuvudstadsåret.

Foto: Urban JörénAgainst the Current, Glow av Christian Duarte

Den brasilianske koreografen Cristian Duarte skapar i höst sitt första verk för Cullbergbaletten till nyskapad musik på theremin och syntar av kompositören och musikern Tom Monteiro. Against the Current, Glow skapas som fyra unika soloprojekt med idén om en expedition in i djupet av en dansare sensoriska arkiv. I sitt arbete fokuserar Duarte på dansarnas träningshistorik och rörelser från tidigare verk som dansarna medverkat i.

Foto: Carl ThorborgReproduction (2015), av Eszter Salamon

Koreografen Eszter Salamon ifrågasätter blickens makt hos dansare och publik samtidigt som hon ifrågasätter den utförande kroppen. Är vad vi uppfattar det vi får? Är kroppen en konstruktion av våra begär och rädslor? Vad exponerar vi när vi exponerar kroppen inför någon annans blick? 

Intergalactic Underwater Palace

Cullbergbaletten har i samarbete med Riksteatern skapat en helt ny dansföreställning; Intergalactic Underwater Palace. Föreställningen ges för mellanstadiet och på scenen medverkar fyra dansare och en musiker. Koreografen Sebastian Matthias, född och uppvuxen i Tyskland, har skapat en cool, lekfull och medryckande föreställning som utmanar sinnena. Överraskande och dynamiskt rör sig dansarna bland publiken.