Alla verk

Foto: Carl ThorborgWORKS: 11th Floor av Edouard Lock, Tones & Bones av Stina Nyberg

Cullbergbalettens nästa stora satsning WORKS bjuder på två helt olika uttryck. Stjärnkoreografen Edouard Lock skapar ett exklusivt och klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir. En av de mest intressanta unga koreograferna idag Stina Nyberg, med ett tydligt kontemporärt uttryck, låter dansarna skapa musik och rörelser i ett integrerat konstverk där koreografin, ljudet och ljuset spelar lika stora roller.

Foto: Urban JörénPlateau Effect

2011 satte koreografen Jefta van Dinther upp The Way Things Go med Cullbergbaletten. Den koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, gjorde stor succé och van Dinther hyllades för sin uppfinningsrika koreografi. Nu skapar Jefta van Dinther ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna, med nio av kompaniets dansare.

Foto: Carl ThorborgHigh heels too

Den kanadensiske koreografen Benoît Lachambre har skapat ett nytt verk för sex dansare i Cullbergbaletten. Idén till verket fick Lachambre när han arbetade med ett dansprojekt på en burleskklubb i Montreál och skapade ett solo på höga klackar för en dansare.

Foto: Thomas ZamoloCullberg to come: Word of Mouth

Ett nytt dansverk av Tilman O’Donnell i samarbete med Smålands Musik & Teater och Cullbergbalettens satsning på nästa generations dansare, koreografer och publik: Cullberg to come.

Foto: Urban JörénThe Strindberg Project

Uppfattningarna om August Strindberg är många. Våren 2012 bjuder Cullbergbaletten in koreografen Tilman O’Donnell och regissören Melanie Mederlind att inspireras av, kommentera eller göra motstånd mot ikonen Strindberg

Translations. Foto:Urban JörénTranslations

Uppfattningarna om August Strindberg är många. I regissören Melanie Mederlinds nya verk Translations inspireras hon av, kommenterar eller gör motstånd mot ikonen Strindberg. Cullbergbaletten möter Strindberg i en ny form. Exklusivt, oväntat och nära. Translations hade urpremiär i mars 2012 och var ett av två verk i The Strindberg Project.

Foto: Urban JörénEkmans Triptych - A Study of Entertainment

Ett helaftonsverk i tre delar av Alexander Ekman. Tre verk med olika uttryck vrider och vänder på begreppet underhållning. Dans blandas med tal, humor och det lekfulla med det stillsamma, den enkla meningen med den tvetydiga. Kan allt vara underhållning?

PITE/INGER/EKMANPITE/INGER/EKMAN

Tre verk av tre koreografer. I höst turnerar Cullbergbaletten till Korea och Norge med tre verk av tre samtida koreografer - xspectacle av Crystal Pite, Negro con Flores av Johan Inger och dansfilmen 40 M UNDER av Alexander Ekman.

Negro con flores Foto: Urban JörénNegro con flores

Johan Ingers Negro con Flores blev en stor succé vid premiären 2005, hyllad för sin överraskande ljussättning och underfundiga koreografi. Verket var Johan Ingers första i ett steg på väg mot ett nytt formspråk.

xspectacle Foto: Carl Thorborgxspectacle

Crystal Pite, som skapade helaftonsverket Matter of a Maker för Cullbergbaletten 2008, återvände till kompaniet hösten 2009 för ett samarbete i ett intimare format med det hyllade verket xspectacle.

Foto: Urban Jörén40 M UNDER (dansfilm 2010)

Dansfilmen 40 M UNDER av Alexander Ekman spelades in sommaren 2009 i KTH:s nedlagda reaktorhall i Stockholm och kretsar kring några människor som utför en installation under jord.

Foto: Carl ThorborgJJ's voices
I november 2009 gjorde Cullbergbaletten för första gången entré på Dansens Hus lilla scen med två verk. Ett av dem var JJ's voices, kanadensiske koreografen Benoît Lachambres första samarbete med Cullbergbaletten. Dansarna bär Janis Joplins sånger genom sina kroppar.

Foto: Carl ThorborgTrue Stories of Castaways and Other Survivors

Den norska koreografen Ina Christel Johannessen skapade våren 201 ett nytt verk för Cullbergbaletten. Åtta av kompaniets dan­sare medverkar i stycket med titeln True Stories of Castaways and Other Survivors.