Alla verk

Form: Bror RudiHighlights - verk av Trajal Harrell och Eszter Salamon

I sina verk ifrågasätter Trajal Harrell och Eszter Salamon teaterns lagar och hur publiken uppfattar det som händer på scenen. De är båda intresserade av hur kroppar presenteras inom underhållningsindustrin och av reklambranschen och de närmar sig temat på olika sätt och med olika dansstilar. Det blir två verk som utmanar vår syn på sexualitet, förvandling och identitet.

Foto: Carl ThorborgJJ's voices, av Benoît Lachambre
I november 2009 gjorde Cullbergbaletten för första gången entré på Dansens Hus lilla scen med två verk. Ett av dem var JJ's voices, kanadensiske koreografen Benoît Lachambres första samarbete med Cullbergbaletten. Dansarna bär Janis Joplins sånger genom sina kroppar.

Foto: Urban JörénPlateau Effect, av Jefta van Dinther

2011 satte koreografen Jefta van Dinther upp The Way Things Go med Cullbergbaletten. Den koreograferade händelsekedjan om orsak och verkan, gjorde stor succé och van Dinther hyllades för sin uppfinningsrika koreografi. Nu skapar Jefta van Dinther ett nytt verk direkt för Cullbergbaletten, denna gång för de stora scenerna, med nio av kompaniets dansare.

Foto: Figure a sea - koreografi av Deborah Hay, specialskriven musik av Laurie Anderson

Går det att upprätthålla tystnaden i dansarnas och publikens själ och hjärta? Koreografen Deborah Hay skapar ett nytt verk; Figure a Sea med specialskriven musik av kompositören Laurie Anderson. 21 dansare medverkar i verket där röst och rörelse kombineras för att skapa en stor och känslomässig tystnad på scenen.

Foto: Thomas ZamoloPlayback

I Cullbergbalettens Playback får publiken välja tematik och rörelsekaraktär för det som ska ske på scenen. Utifrån dessa val improviserar dansarna i olika konstellationer och nya kombinationer uppstår. Tillsammans skapar publiken och dansarna helt unika sekvenser.

11th Floor av Edouard LockFoto: Carl Thorborg
I sitt första verk för kompaniet har stjärnkoreografen Edouard Lock skapat ett exklusivt och klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir. 11th Floor hade urpremiär i Umeå hösten 2014 inom ramen för Kulturhuvudstadsåret.