Protagonist

av Jefta van Dinther

Kommande föreställningar

Nästa föreställning

26 okt
Dampfzentrale, Schweiz, Bern

Koreografen Jefta van Dinther är tillbaka med ett nytt stort verk för 14 dansare i Cullbergbaletten. För inspelad sång och berättarröst står förra årets stora genombrott inom svensk musik – Elias som fick en stor hit med debutsingeln Revolution i våras. David Kiers är ljuddesigner, konstnärsduon SIMKA gör scenografi och Minna Tiikkainen ljusdesign. Det nya verket Protagonist har världspremiär på Julidans i Amsterdam 7 juli och Sverigepremiär på Dansens Hus stora scen 23 november.

Protagonist är en betraktelse av mänskligheten. Sånger för revolution och dans om evolution berättar en historia om hur människor samlas, tar sig an och ges roller. Allt medan instinkt, motstånd och tvång vittnar om den kamp som varje enskild människa utkämpar. I strävan efter att höra till och i det gemensamma sökandet efter mening och övertygelse tar en gemenskap form. Protagonist är en skildring av samhörighet, omsorg och förbund om isolering, kontroll och främlingskap.

Protagonist är Jefta van Dinthers andra verk för Cullbergbaletten. Hans första, succén Plateau Effect, hade premiär 2013 och har turnerat över hela Europa. Jefta van Dinther mottog Svenska Teaterkritikers danspris 2013 för verket som också valdes ut till Scenkonstbiennalen 2015. Jefta van Dinthers arbete karaktäriseras av ett tydligt fysiskt anslag och nästan alltid iscensätts ett utforskande av rörelsen. Kroppen är kärnan i verken som interagerar med ljus, ljud och olika material för att sammansvetsas till en helhet. Verken lyfter fram det synliga och det osynliga, mörker och ljus, illusion, affekt, röst och bild.

Svenska Elias fick sitt genombrott förra våren med låten Revolution som blev en stor framgång och följdes av singeln Green Eyes och EP:n Warcry. Som trettonåring började Elias sjunga med Tensta Gospel Choir och det var där han utvecklade sin säregna röst som jämförs med Sam Cookes, Anthony Hamiltons och Sam Smiths. Spotify har valt honom till Spotlightartist för 2016 och i vår kommer han att släppa sitt debutalbum där han har samarbetat med bland annat producenten Paul Epworth (Adele, Coldplay), HYENA, John Hill (Florence + The Machine, Christina Perri) och Fraser T. Smith (Adele, Ellie Goulding). Själv är Elias inspirerad och influerad av artister som Otis Redding, Spooky Black, Patti Smith och Jeff Buckley. Under förra året medverkade han i Skavlan på SVT tillsammans med en stråksektion och gospelkör samt spelade på bland annat Way Out West, Roskilde Festivalen och Reeperbahn Festivalen.
– Revolution handlar om det fina i att bryta upp från något du inte tror på och istället göra något på det sätt som du själv vill. Det är inte en arg låt, det handlar mer om det fantastiska i att kunna börja om, säger Elias om sin låt.

Originalkompositioner
Revolution, Elias Sahlin, SONY/ATV Music Publishing, Joel Sjöö, EMI Music Publishing, Andreas Söderlund, Songs for Wife AB/BMG Rights Management (Scandinavia) AB , utgiven av Warner Music Sweden AB
Inseparable, Elias Sahlin, SONY/ATV Music Publishing, Frederick Wennborg, copyright control, utgiven av Warner Music Sweden AB
Says, Nils Frahm, Manners McDade Music Publishing, med tillstånd av Erased Tapes Records.

Pressbilder Urban Jörén
Foto lanseringsbild Nina Andersson

Längd: cirka 60 minuter
Världspremiär 7 juli 2016, Julidans, Amsterdam
Sverigepremiär 23 november 2016, Dansens Hus, Stockholm

Av: Jefta van Dinther

Musik & Ljuddesign: David Kiers

Röst & Sång: Elias

Ljusdesign: Minna Tiikkainen

Scenografi: SIMKA

Kostymassistent: Marita Tjärnström

Text: Jefta van Dinther

Koreografassistent: Thiago Granato

Repetitionsledare: Thomas Zamolo

Konstnärlig rådgivning: Cecilia Roos, Felix Bethge & Robert Steijn

Röstcoach: Pia Olby