meny mobile
Tillbaka
28.09.2016

Cullbergbaletten turnerar i USA

– Det finns en stor nyfikenhet på svensk och nordisk dans i USA just nu, ett slags positivt surr. Att Cullbergbaletten samarbetar med två amerikanska ikoner som Deborah Hay och Laurie Anderson, höjer temperaturen ännu mer. Det som också verkar inspirera här, är hur stort kreativt utrymme dansarna har och får i Cullbergbaletten, t ex genom djup research eller genom att utveckla soloföreställningar som Against the Current, Glow som ska visas på House of Sweden i Washington, säger Linda Zachrison, kulturråd vid Sveriges Ambassad i Washington.

Figure a Sea har under sommaren och hösten framgångsrikt spelats i Montpellier, Frankrike, på Parkteatern i Stockholm, Bassano, Italien, i Köln och på Tanz im August i Berlin, Tyskland med genomgående fina recensioner. Föreställningen hade världspremiär på Dansens Hus i Stockholm förra hösten. Turnén i USA går till Montclair 6-9 oktober, Los Angeles 15-16 oktober och Berkeley 22-23 oktober. I samband med turnén arrangeras samtal, soloföreställningar, paneldiskussioner och workshops bland annat i New York och Washington DC.

– Ett verk av Deborah Hay för ett stort danskompani, med alla de fördelar som ett stort maskineri har, var helt nödvändigt. Hennes pågående reflektion om dans, vad det kan vara och hur den kan uppfattas, är en avgörande länk i utvecklingen av konstformen. För mig var det som att vara på ett modernt museum som saknar en Jackson Pollock eller en Rauschenberg. Det här verket var nödvändigt. Extra speciellt är det förstås att visa ett verk av Hay med ett svenskt danskompani på hennes hemmaplan i USA, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare Cullbergbaletten.

Amerikanska Deborah Hay, född 1941 i Brooklyn, har uppnått ikonstatus bland koreografer. Rotad i 1960-talets experimentella Judson Dance Theatre i New York har hon samarbetat med Merce Cunningham, John Cage och Robert Rauschenberg. Hay var en av de första att använda vardagliga rörelser som en del i arbetet vilket blev en milstople i danshistorien. Hon räknas till en av de mest radikala och tongivande postmoderna konströrelserna. Senare kom Hay att fokusera på soloverk och har skapat verk för artister som bland andra Mikhail Baryshnikov.

Laurie Anderson, född 1947 i Glen Ellyn, Illinois, började sin karriär som skulptör och performanceartist i slutet av 1960-talet. Tidigt i sin karriär var hon verksam som illustratör och konstkritiker. Hon är banbrytande inom den elektroniska musiken och har skrivit både populär- och konstmusik och samarbetat med bland andra William Burroughs, Peter Gabriel och Lou Reed. Sedan 1975 har hon gett ut sju album. Anderson spelar flera instrument, bland hennes främsta är olika varianter av fiol. O Superman från 1981 är en av hennes mest kända sånger som också nådde så högt som till en andraplats på den brittiska topplistan. Hennes uppmärksammade film Heart of a Dog visades på filmfestivalen i Venedig förra året.

Figure a Sea är en samproduktion med Zodiak – Center For New Dance, Finland, Peak Performances @ Montclair State University, USA, Balleto di Roma, Italien, Centro per la Scena Contemporanea, Italien och CCAP, Sverige.

Turnén genomförs med stöd av Svenska Ambassaden i Washington DC, Statens Kulturråd och Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

För mer information, kontakta:
Erica Espling, Marknads- och PR-ansvarig Cullbergbaletten
+ 46-70-602 27 01

erica.espling@cullbergbaletten.se

Cullbergbaletten har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av samtida dans. Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre. Cullbergbalettens verksamhet omfattar idag också andra projekt och produktioner och samverkan med dansutbildningar. Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare sedan maj 2014. Cullbergbaletten är en del av Riksteatern.