Tidigare verk

Form: Mikael SjömillaCullbergbaletten möter Fotografiska och KammarensembleN

Cullbergbaletten, KammarensembleN och Fotografiska möts i ett nytt verk, speciellt sammansatt för Fotografiska. Dansare och musiker medverkar på samma scen i det improviserade verket som bygger på samarbeten kring struktur och konsistens, i dans, musik och bild.

Foto: Thomas ZamoloCullbergbaletten möter Malmöfestivalen

Cullbergbaletten möter Malmöfestivalen i ett nytt platsspecifikt verk. I det nya improviserade verket som presenteras på Malmöfestivalen skapar dansarna själva musiken och ljudbilden live med mikrofoner, samplad musik och sina egna röster.

Foto: Urban JörénEkmans Triptych - A Study of Entertainment

Ett helaftonsverk i tre delar av Alexander Ekman. Tre verk med olika uttryck vrider och vänder på begreppet underhållning. Dans blandas med tal, humor och det lekfulla med det stillsamma, den enkla meningen med den tvetydiga. Kan allt vara underhållning?

Foto: Robert JonassonGlass Boxes

Under Stockholms kulturfestival 2011 visar Cullbergbaletten utanför Kulturhuset delar av ett platsspecifikt verk med dansinstallationer av Alexander Ekman. Det ursprungliga verket skapades för Cullbergbaletten 2008 och var kompaniets egen 50-årspresent till Moderna Museet.

Foto: Carl ThorborgHigh heels too

Den kanadensiske koreografen Benoît Lachambre har skapat ett nytt verk för sex dansare i Cullbergbaletten. Idén till verket fick Lachambre när han arbetade med ett dansprojekt på en burleskklubb i Montreál och skapade ett solo på höga klackar för en dansare.

Foto: Yoav BarelInhouse 2012

Cullbergbalettens dansare koreograferar igen. MDT upplåter i år än en gång scenutrymmet till en varierad och innehållsrik föreställning som skapats av dansarna själva. Koreografer: Alexandra Campbell, Adam Schütt, Andrea Martini, Hanako Hoshimi-Caines, Shumpei Nemoto, Johanna Lindh och Isaac Spencer.

Inhouse 2014. Foto: Carl ThorborgInhouse 2014

Cullbergbalettens dansare presenterar egna verk på hemmaplan i Riksteaterns hus i Hallunda. Dans i motorcykelhjälmar blandas med installationer, bildkonst och dessutom en version av Hamlet.

Negro con flores Foto: Urban JörénNegro con flores

Johan Ingers Negro con Flores blev en stor succé vid premiären 2005, hyllad för sin överraskande ljussättning och underfundiga koreografi. Verket var Johan Ingers första i ett steg på väg mot ett nytt formspråk.

PITE/INGER/EKMANPITE/INGER/EKMAN

Tre verk av tre koreografer. I höst turnerar Cullbergbaletten till Korea och Norge med tre verk av tre samtida koreografer - xspectacle av Crystal Pite, Negro con Flores av Johan Inger och dansfilmen 40 M UNDER av Alexander Ekman.

Samlingen. Foto: Urban JörénSamlingen

Cullbergbaletten i samarbete med koreograferna Amanda Apetrea, Nadja Hjorton, Stina Nyberg, Halla Ólafsdóttir, Zoë Poluch och Dansmuseet presenterar Samlingen

Form: Mikael SjömillaThe progression of things

The progression of things visas inom ramen för Cullberg out in context. Verket utmanar vedertagna begrepp om historien som linjär.

Foto: Urban JörénThe Strindberg Project

Uppfattningarna om August Strindberg är många. Våren 2012 bjuder Cullbergbaletten in koreografen Tilman O’Donnell och regissören Melanie Mederlind att inspireras av, kommentera eller göra motstånd mot ikonen Strindberg

Form: Yoav BarelThe Way Things Go

The Way Things Go är en koreograferad händelsekedja av orsak och verkan. Genom att betrakta kroppen som en kombination av kontrollerad vilja och mekaniska funktioner omformar dansarna hela tiden de omständigheter de hamnar i.

Translations. Foto:Urban JörénTranslations

Uppfattningarna om August Strindberg är många. I regissören Melanie Mederlinds nya verk Translations inspireras hon av, kommenterar eller gör motstånd mot ikonen Strindberg. Cullbergbaletten möter Strindberg i en ny form. Exklusivt, oväntat och nära. Translations hade urpremiär i mars 2012 och var ett av två verk i The Strindberg Project.

Foto: Carl ThorborgTrue Stories of Castaways and Other Survivors

Den norska koreografen Ina Christel Johannessen skapade våren 201 ett nytt verk för Cullbergbaletten. Åtta av kompaniets dan­sare medverkar i stycket med titeln True Stories of Castaways and Other Survivors.

Foto: Thomas ZamoloWord of Mouth

Ett nytt dansverk av Tilman O’Donnell i samarbete med Smålands Musik & Teater och Cullbergbalettens satsning på nästa generations dansare, koreografer och publik: Cullberg to come.

xspectacle Foto: Carl Thorborgxspectacle

Crystal Pite, som skapade helaftonsverket Matter of a Maker för Cullbergbaletten 2008, återvände till kompaniet hösten 2009 för ett samarbete i ett intimare format med det hyllade verket xspectacle.

Foto: Carl ThorborgJJ's voices, av Benoît Lachambre

I november 2009 gjorde Cullbergbaletten för första gången entré på Dansens Hus lilla scen med två verk. Ett av dem var JJ's voices, kanadensiske koreografen Benoît Lachambres första samarbete med Cullbergbaletten. Dansarna bär Janis Joplins sånger genom sina kroppar.

Foto: Thomas ZamoloPlayback


I Cullbergbalettens Playback får publiken välja tematik och rörelsekaraktär för det som ska ske på scenen. Utifrån dessa val improviserar dansarna i olika konstellationer och nya kombinationer uppstår. Tillsammans skapar publiken och dansarna helt unika sekvenser.