Cullberg to come: Word of Mouth

Ett nytt dansverk av Tilman O’Donnell i samarbete med Smålands Musik & Teater och Cullbergbalettens satsning på nästa generations dansare, koreografer och publik: Cullberg to come.

Föreställningen Word of Mouth bygger på de estetiska värderingar vi människor gör hela tiden. Inspirationen kommer ursprungligen från filosofen Christoph Menkes bok Force, där han kartlägger konceptet estetik och dess betydelse i vår historia.

Frågorna kring estetiska omdömen utvecklas i föreställningen, och ställs genom rörelse och med teaterns effekter. Hur och, ännu viktigare, var i sinnet gör vi dessa värderingar?

Frågorna kanske förblir obesvarade. Men med en blandning av rörelse, text, tystnad och ljud, kanske en powerballad och något naket, kan vi bli medvetna om hur vi ser på estetiska värderingar. Och det kan i sin tur hjälpa oss att ställa nya frågor.

Word of Mouth är ett samarbete mellan Smålands Musik & Teater och Cullbergbalettens satsning på nästa generations dansare, koreografer och publik: Cullberg to come.

Tilman O’Donnell

Tilman är född i USA och utbildad i Kanada. Han startade sin karriär som dansare i GöteborgsOperans Balett och kom 2003 till Cullbergbaletten, under ledning av Johan Inger, där han dansade i fyra år. Sedan 2007 dansar Tilman i The Forsythe Company i Frankfurt. Han debuterade som koreograf 2002 och utnämndes 2005 till både Dancer to watch och Choreographer to watch av Europas ledande dansmagasin Ballet Tanz.

Under 2010 skapade Tilman helaftonsföreställningen This is för GöteborgsOperans Balett. År 2011 gjorde han två platsspecifika verk för Cullbergbaletten, ett i Marabouparkens konsthall i Stockholm och ett i Färgfabriken. år 2012 var han en av två koreografer som skapade var sitt verk till Cullbergbalettens Strindbergssatsning The Strindberg Project.


Om samarbetet mellan Smålands Musik & Teater och Cullbergbaletten

Smålands Musik & Teater och Cullbergbaletten inleder ett samarbete med start 2013. Målet är att producera samtida dans för en ung publik i Jönköpings stad och län.

– Det känns oerhört spännande, och vi hoppas på fler produktioner framöver, säger teaterchef Lars Melin.

– Vårt samarbete med Smålands Musik & Teater är ett viktigt steg för Cullbergbaletten eftersom det breddar vår verksamhet, vår närvaro på olika scener här hemma och fördjupar vårt arbete för en yngre publik, berättade Anna Grip, kompaniets dåvarande konstnärliga ledare. inför lanseringen av samarbetet i november 2012.

Birgit Cullberg grundade Cullbergbaletten 1967 under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter och tekniska styrka varit Cullbergbalettens kännetecken. Kompaniet har dansat över hela världen och är ett viktigt inslag i den internationella presentationen av svenskt kulturliv.

Genom sina turnéer inom landet når Cullbergbaletten också ut nationellt med modern dans. Kompaniet samarbetar med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer som skapar föreställningar för stora scener såväl som för de mindre.


Word of Mouth (2013)

Koreografi Tilman O'Donnell
Scenrum och ljusdesign Thomas Zamolo
Ljuddesign Cyril Baldy
Konstnärlig koordinator Rayco Cano-Cortes Calvo
Dansare Marcus Doverud och Shintaro Oue

Läs merMinska