Ekman's Triptych - A Study of Entertainment

Ett helaftonsverk i tre delar av Alexander Ekman. Tre verk med olika uttryck vrider och vänder på begreppet underhållning. Dans blandas med tal, humor och det lekfulla med det stillsamma, den enkla meningen med den tvetydiga. Kan allt vara underhållning?

Av Alexander Ekman
Kostym Bregje van Balen
Ljusdesign Mikael Sylvest
Videoprojektioner Elias Benxon
Musik: Collage (Rjd2, Corelli, Matmos, Rodgers etc.)
Urpremiär 20 oktober 2010 på Dansens Hus, Stora scen, Stockholm
Längd 100 min

Alexander Ekman är en Sveriges mest uppmärksammade koreografexporter. 2006 omnämndes han i tidningen Ballettanz som "en ung koreograf att hålla ögonen på". Hösten 2010 skapade han sitt första helaftonsprogram; Ekman´s Triptych – A Study of Entertainment, för Cullbergbaletten. 
 - Det här är min första helkvällsföreställning och det inspirerar mig mycket! Att få den här chansen är fantastiskt. Jag vill skapa en kväll som överraskar publiken på många olika plan. Kvällen presenterar tre teman med tre stämningslägen. Skillnaden mellan vad som är konst och vad som är underhållning har alltid intresserat mig och jag ska försöka få publiken att själva ifrågasätta underhållningens klichéer, säger Alexander Ekman.
 
Om Alexander Ekman
Alexander Ekman är född i Stockholm 1984 och utbildad vid Operans Balettelevskola 1994-2001. Han dansade på Operan i Stockholm 2001-2002 och därefter på Nederlands Dans Theater II (NDT II) 2002-2005. Under sin karriär som dansare arbetade han med koreografer som bland andra Jiří Kylián, Hans van Manen, Nacho Duato, Johan Inger och Mats Ek.

2005-2006 dansade Alexander i Cullbergbaletten där han fick sitt första genombrott som koreograf med verket The Swingle Sisters vid den internationella pristävlingen för koreografer i Hannover 2006. För samma verk fick han dessutom kritikerjuryns specialpris. Han var en av tre dansare i Cullbergbaletten som valdes ut att skapa ett verk, Okänd Art?, för projektet Cullberg Växtverk som visades i Stockholm och Malmö i april 2006. Under hösten samma år skapade Alexander koreografi, scenografi och musik till Flock Work för NDT II som hade premiär i november 2006 och som blev hans internationella genombrott som koreograf. Alexander har sedan dess skapat verk för Nederlands Dans Theater, Ballet de L’Opéra du Rhin, Frankrike, Bern Ballet och Ballet Junior de Genève i Schweiz, IT-Dansa i Spanien, Iceland Dance Company och för GöteborgsOperans Balett, Operabaletten och Stockholm 59° North.

Ekman skapade även en del av koreografin till Cullbergbalettens 40-årsjubileum 2007 och dansinstallationerna som var Cullbergbalettens födelsedagspresent till 50-årsjubilerande Moderna Museet 2008. Alexander Ekman skapade 2009 uppmärksammade videoprojektioner till Mats Eks uppsättning av Roland Schimmelpfennings Hållplats på Stockholms Stadsteater. I mars 2010 hade Alexander Ekmans första dansfilm; 40 M UNDER världspremiär i Stockholm. Våren 2010 är han aktuell med premiären på ett nytt verk för GöteborgsOperans Balett; La La Land, samt ett verk för Cedar Lake Dance Company i New York. Hans stycke Cacti som gjordes för för NDT II vintern 2010 har givits som en gåva av Drottning Beatrix av Nederländerna till Operan i Oslo vid ett statsbesök. Alexander Ekman blir huskoreograf för NDT II 2011-2013.


Läs merMinska

Recensioner

Föreställningen är den bästa Cullbergbaletten har gjort på länge. Scenerna etableras blixtsnabbt, Ekmans känsla för bild och rörelse är högt utvecklad och han vet precis hur mycket som får plats eller när en scen ska sluta. För lite? För mycket? Nej, det är perfekt.
Aftonbladet

Väldigt underhållande underhållning.
Helt lysande...
Överraskande och kul, bitvis mycket kul.
Cullbergbaletten är död. Länge leve Cullbergbaletten.
Dagens Nyheter

Christopher Akrill i vitt och chapeau claque är underbar som upphöjd showfantom, alltmer desperat bland påklistrade leenden. Triptyken rör sig från exalterad energi till en svart grimas.
Svenska Dagbladet

Koreograf

Alexander Ekman

Alexander Ekman
Alexander Ekman är född i Stockholm 1984 och utbildad vid Operans Balettelevskola 1994-2001. Han dansade på Operan i Stockholm 2001-2002 och därefter på Nederlands Dans Theater II (NDT II) 2002-2005. Under sin karriär som dansare arbetade han med koreografer som bland andra Jiří Kylián, Hans van Manen, Nacho Duato, Johan Inger och Mats Ek. 2005-2006 dansade Alexander Ekman i Cullbergbaletten där han fick sitt första genombrott som koreograf. Sedan dess har han skapat verk för bland annat NDT, GöteborgsOperans Balett och Cedar Lake Company. 

Läs mer om Alexander Ekman

VIDEO