xspectacle

 

av Crystal Pite (2004)

I november 2009 gjorde Cullbergbaletten för första gången entré på Dansens Hus lilla scen i ett samarbete med de kanadensiska koreograferna Crystal Pite och Benoît Lachambre. Crystal Pite, som skapade helaftonsverket Matter of a Maker för Cullbergbaletten 2008, återvände till kompaniet hösten 2009 för ett samarbete i ett intimare format med det hyllade verket xspectacle. Stycket skapade Pite för det kanadensiska danskompaniet BMJ Danse i Montréal 2004. Cullbergbaletten framförde xspectacle i mars 2010 på Dansens Hus i Stockholm och på utomhusteatern Parkteatern i Vitabergsparken i augusti samma år. I december 2010 delade Cullbergbaletten kväll med Mats Ek’s Ajö som han skapat direkt för Sylvie Guillem, på Dansens Hus stora scen.


Crystal Pites anteckningar om xspectacle

xspectacle är ett porträtt av något välbekant och kärt för mig: dansare som arbetar. Teaterrummet är ramen och publikens närvaro påverkar bilden: det som en gång var praktiskt och autentiskt blir iscensatt och självmedvetet. Emellanåt förfinar aktörerna sin ostadighet för att få dansen att verka spontan. Improvisationen garanterar dock att det okända får en röst och att riskerna och upptäckterna får en egen sann energi.

xspectacle repeteras och framställs på samma gång. Scenuppsättningen visar upp en osmyckad banalitet, ett nyttoutrymme och den förhöjda (förväntade) upplevelsen som ljus och ljud ger upphov till. Även dansarnas fysikalitet växlar smidigt mellan det banala och det förhöjda: de är både ödmjuka och spektakulära. Vi ser deras möda och deras skicklighet.

Att återvända till detta efter närmare sju års frånvaro har varit både konfliktfyllt och klargörande. Det påminner mig om det jag älskar med dans: det är en flyktig och anpassningsbar konstart som alltid befinner sig i ett tillstånd av skapande. xspectacle fortsätter att formas och förändras av de dansare som har medverkat, både i det förgångna och nu. Jag vill tacka Cullbergbaletten för möjligheten att arbeta med xspectacle igen.

Crystal Pite, november 2009


xspectacle
Koreografi och kostym: Crystal Pite
Originalmusik: Owen Belton
Ljusdesign: Crystal Pite, Daniel Ranger och Fredrik Rydehäll
Längd: ca 25 min

Urpremiär 2004 med LES BALLETS JAZZ MONTREAL, 2004. Europapremiär 25 november 2009 med Cullbergbaletten på Dansens Hus Lilla scen, Stockholm.

Pressröster

"en intelligent kärleksförklaring till dansarnas arbete, till det skickliga hantverket bakom det spontana uttrycket"

Svenska Dagbladet

"Lustfyllt och dansant..."
Expressen

"Att möta en publik på en mindre scen och i ett intimt rum är också nytt för de skickliga Cullbergdansarna. Tillsammans med det öppna och lekfulla ger det en vink om en ny, möjlig väg."
Expressen

 "Dansarnas nära samspel fångar upp Pites subtila humor som genomsyrar det finstämda verket vars flöde stannas upp av solon och duetter som dansarna gör till fint utmejslade konstverk."
Nummer

 

Läs merMinska

KOREOGRAF

Crystal Pite

Crystal Pite
Crystal Pite är en Vancouverbaserad koreograf och artist. Hon är utbildad dansare men har under hela sin danskarriär även arbetat som koreograf. 1995 tilldelades hon – som den yngsta någonsin – the Clifford E. Lee Choreographic Award. Efter en danskarriär i hemlandet Kanada anslöt hon sig 1996 till Ballett Frankfurt under ledning av William Forsythe, där hon stannade i fem år. Hon har under åren medverkat både som dansare och medskapare i flera av Forsythes verk.

Pite har skapat koreografier för bland andra Nederlands Dans Theater 1, Ballett Frankfurt, Les Ballets Jazz de Montreal (där hon också var residenskoreograf mellan åren 2001-2004), Ballet British Columbia, the Alberta Ballet, Ballet Jorgen liksom för många frilansande grupper. Hon har även koreograferat och medverkat i flera filmer.

År 2001 återvände Pite till Kanada där hon grundade sitt eget kompani – Kidd Pivot. Hon är fortfarande aktiv som dansare och medverkar själv i verken hon koreograferar för sitt kompani. Kidd Pivot, som redan är flerfaldigt prisbelönat, turnerar både nationellt och internationellt. Pite medverkar även som konstnär och musiker.