meny mobile
Tillbaka
21.02.2018

Cullbergbaletten presenterar ny dansfestival i Stockholm

– Vi vill göra något nytt för den samtida dansen och knyta ihop olika aktörer. I en osäker värld som definieras av globalism, klimatförändringar, neoliberalism, hastiga förändringar av värderingar och teknologiska framsteg vill vi skapa en oas för sinnena, för eftertanke och för samtal. LABO Stockholm ska vara en plats för dans, reflektion, utbyte och gemenskap. Dans ska utmana det kända och omfamna det som utmanar, säger Jane Hopper projektledare och till vardags konstnärlig koordinator på Cullbergbaletten.
Av och med bland andra: Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock, Dana Michel, Samira Elagoz, Marie Topp, Kenneth Bruun, Olivia Riviere, Dana Casperson, Benjamin Vandewalle, Linda Blomqvist, Eleanor Bauer, Robin Jonsson och Ludvig Daae.

Fullständigt program och biljetter släpps i början av mars. Biljetter säljs av respektive scen.

FÖRESTÄLLNINGAR
Dana Michel: Mercurial George 
Dana Michel hittar och förvandlar det banala och provocerar fram ett visst obehag. Genom att sikta resterna av dammiga ledtrådar i kölvattnet av en kulturell utgrävning framför Dana Michel ett solo där kroppen vacklar i sin kamp för balans och tålamod. Hon drar ut tiden med minimalistiska och dekonstruerade rörelser och blir till det egna jagets arkeolog. Cullbergbaletten har inkluderat MDT:s programpunkt i festivalen.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 11-12 april kl. 20.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Ian Kaler och Jam Rostron aka Planningtorock: o.T./Raw Practice
Ian Kaler med musik framförd av Jam Rostron aka Planningtorock. I en strukturerad och improviserad jamsession med livemusik utforskar Kaler och Rostron hur musik, dans och rörelse alternerar och leker med tillfälliga band. Hur berörs vi och vart är vi på väg, både som individer och tillsammans?
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 14 april kl. 20.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Linda Blomqvist: Circle LUX 9
Circle LUX 9 gör kroppen till ett råmaterial som kan uppnå olika egenskaper, kapacitet och påverkan. Verket strävar efter att flytta subjektet och neutralisera den sociala kroppen som vi känner den, lösa upp kulturella och sociala egenskaper samtidigt som det lekfullt sammanfogar och använder sina olika uttryck utan ambition att tillhöra en viss identitet. Circle LUX 9 är en evig omvandling av kroppen och det utrymme och förhållande som skapas däremellan, passerar genom olika platser, framkallar intimitet och fantasi. Circle LUX 9 är en intensifiering av närvaron som lämnar spår och förutser framtiden i en pågående loop. Det är en föreställning om kroppen, i tid och rum. Circle LUX 9 föreslår begreppet ”magisk cirkel” som en plats där tillfälliga världar inom den vanliga världen kan finnas.
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
Tid: 14 april kl. 18.30
Biljetter: www.danscentrumstockholm.se

Dana Casperson i samarbete med The Michael Douglas Collective: The Exchange
Dana Casperson i samarbete med The Michael Douglas Collective bjuder in publiken till en koreografisk, offentlig dialog som inte är beroende av fysisk skicklighet, inte har någon målgrupp och bara fungerar genom publikens medverkan. Det erbjuder en fysisk ram för att spegla och utbyta enskilda och allmänna våldsmekanismer. Deltagarna uppmanas fundera igenom vad de tror på kring användandet av våld, var de fick dessa åsikter från och hur åsikterna och övertygelserna skärper uppmärksamhet och handlingar i konflikt.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
Tid: 17 april kl. 19.00
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Samira Elagoz: Cock, cock, who’s there?
Samira Elagoz föreställning är en berörande och privat dokumentär föreställning om en ung kvinnas forskning och erfarenheter kring intimitet och våld. Genom internetplattformar som Chatroulett och Tinder och genom egna upplevelser tar Samira Elagoz med publiken på en resa om att återta makt, om att återuppfinna självständiga uttryck för sexualitet och försök att relatera till män.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 18-19 april kl. 19.30
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Premiär! Marie Topp: Liaisons 
Marie Topps Liaisons är den första föreställningen i en ny serie arbeten som kritiskt granskar hur våra sinnen påverkas av kulturella och politiska strukturer. Föreställningen fokuserar på seendet, blickens makt och på hur sättet vi använder vår blick påverkar hur vi förstår världen. En blick som inte är skarpt fokuserad kan inte heller objektifiera. Cullbergbaletten har inkluderat MDT:s programpunkt i festivalen.
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30
När: 20 april kl. 20.00, 21 april kl. 18.00
Biljetter: www.mdtsthlm.se

Benjamin Vandewalle: Walking the Line – en koreograferad promenad på Stockholms gator
Benjamin Vandewalles verk erbjuder nya perspektiv och erfarenheter, både i scenrummet och på stadens gator. Vandewalle följer med publiken genom staden och tar ledningen i en rad händelser, vissa banala, andra helt okonventionella. Publiken lämnar som en grupp individer och blir gradvis till en kollektiv kropp. Walking the Line är en föreställning till fots som ger ett nytt perspektiv på den omgivande staden genom en följd av levande konstverk.
Plats: Samling utanför Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 21 april, vid tre tillfällen under dagen. Exakta tider inom kort.Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Linda Blomqvist: The Sound – An interactive installation
I Linda Blomqvists föreställning The Sound är publiken medbjuden på en resa. Den ljudliga dansen svänger mellan den ljudliga och den visuella världen. Det behandlar ljud som en kraft och ett material för att bygga osynliga landskap att bebo, att ta hand om och att driva inom sig. Tänk på ljud som en helt annan typ av medvetenhet som vi kan lära av om vi tillbringar tid med det och om vi lyssnar.
Plats: Danscentrum, Jungfrugatan 7B
När: 21 april kl. 20.30
Biljetter: www.danscentrumstockholm.se

WORK IN PROGRESS
Robin Jonsson: The Most Human
Koreografen Robin Jonsson presenterar en del ur den nya föreställningen The Most Human. Ludvig Daae är en norsk mänsklig dansare som är uppväxt i Nesbyen och Maria är en humanoid robotdansare som växt upp hos IDA på Linköpings Universitet. Ledda av koreografen Robin Jonsson och robotutvecklaren Fredrik Löfgren presenteras de jämställt men med sina egna unika förutsättningar i ett dansant verk som undersöker vad som är mänskligt, närvaro och autenticitet. Verket speglar den radikala förvandlingen av samhället, framförallt inom serviceyrken, industrin och vården, där robotar tar över människors jobb men även i stor utsträckning samarbetar med människor. I The Most Human ersätter en robot en mänsklig dansare samt samarbetar med en annan. Roboten är humanoid, intelligent och autonom och påverkar verkets process och färdiga resultat.
Plats: Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
När: 19 april kl.18.30
Biljetter: www.scenkonstmuseet.se

Louise Dahl och Philip Berlin
Plats: MDT, Slupskjulsvägen 30När: 20 april kl. 19.00
Inga biljetter behövs.

SAMTAL
Eleanor Bauer: Proto Talks 
Eleanor Bauer utmanar eftersamtalet där konstnärer talar om sina verk och konstnärskap. I Proto Talk är samtalet en egen konstnärlig upplevelse. Eleanor Bauer vill dyka in i det okända och rikta samtalet mot obesvarade frågor och tankar som ännu inte är greppbara för konstnären. I stället för att försöka förklara verket som just har presenterats pratar Bauer med konstnären om vad som fortfarande är obesvarat och kanske vad som ännu inte kommit fram. Proto Talk är ett spekulativt forum där konstnärer och publik tänker tillsammans, lyfter fram frågor och bilder från föreställningen och tillsammans skapar en kreativ process att navigera i. Proto Talks är en övning i negativ förmåga, i spekulativ teater, i att tänka tillsammans. I att dela osäkerhetens kreativa och fantasifulla rum där den konstnärliga processen famlar i mörker och söker efter sin form.
Medverkande: Dana Michel, Samira Elagoz.
Plats: Dana Michel (MDT), Samira Elagoz (Scenkonstmuseet)
När: I anslutning till föreställningen.Inga biljetter behövs.

Öppen workshop för allmänheten: Rachel Fuller: Dharma meets Art, Meditation workshops på Moderna Museet
Doorways to Freedom är en ledd meditation som fokuserar på de olika begreppen Tid, Rymd och Sensitivitet. Efter en timmes meditation uppmanas deltagarna att ta med sina reflektioner till konstverken i museets samling. Meditationen bygger på grundläggande buddhistiska läror om sinnets natur.
Plats: Moderna Museet, Exercisplan 4
När: 19-21 april kl. 11.15, öppet för allmänheten, max antal deltagare: 25.
Mer information på www.modernamuseet.se inom kort.

Övriga workshops arrangeras för yrkesverksamma:
Theo Clinkard: Shifting perspectives to consider private and public spacesDana Casperson: Choreographic decision-making in the creation of participatory eventsEroca Nicols: Aggressive Snuggling: From the Politics of Touch to the Poetics of Touch Rachel Fuller: Dharma meets Art – a Pop-up Retreat at Moderna Museet, Doorways to FreedomEssential Buddhist teachings on the nature of mind, for the modern world.

Om Life Long Burning
LABO Prix Jardin d’Europe är ett projekt inom the europeiska nätverket Life Long Burning (LLB). Det är ett flexibelt modulformat som organiseras av LLB:s nätverkspartners, självständigt eller i samarbete med ett lokalt event eller en festival. LABO-projekten ska öka synligheten och rörligheten av konstnärer och deras verk. LABO-projekten har arrangerats i Zagreb 2014 av Tala Dance Center, i Bukarest 2015 av 4Culture, i Bryssel/Amsterdam 2016 av Workspacebrussels och Het Veem Theater Amsterdam och i år i Stockholm av Cullbergbaletten.

Life Long Burning (LLB) är ett projekt som finansieras av den Europeiska Unionens kulturprogram och som verkar för ett hållbart stöd för samtida dans och performance och utvidgning av dess publik. LLB genomförs under en femårsperiod, 1 juli 2013 till och med 30 juni 2018. Medverkande institutioner: 4Culture (Rumänien), Institut Chorégraphique International – CCN Montpellier (Frankrike), Cullbergbaletten (Sverige), danceWEB (Österrike), Veem House for Performance (Nederländerna), Lokomotiva (Makedonien), Station (Ryssland), Tala Dance Center (Kroatien), Uferstudios (Tyskland), Ultima Vez (Belgien), Workshop Foundation (Ungern) och Workspacebrussels (Belgien).

Om Cullbergbaletten
Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. Genom sina turnéer över hela världen bidrar kompaniet till den internationella presentationen av samtida dans och koreografi. Cullbergbaletten arbetar med en rad internationella koreografer och konstnärer. För närvarande har kompaniet 16 dansare från nästan lika många länder och flera gästdansare engageras regelbundet i olika projekt. Sedan starten har de unika kvaliteterna hos varje enskild dansare varit Cullbergbalettens kännetecken. Genom att bjuda in koreografer och regissörer som tydligt är rotade i samtiden bidrar Cullbergbaletten till utvecklingen av scenkonst och dans som konstform. Cullbergbalettens verksamhet omfattar olika projekt och produktioner, inklusive workshops, konferenser, seminarier och föreläsningar. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare för kompaniet. Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap.

LABO Stockholm kureras av Cullbergbaletten och arrangeras inom ramen för det EU-finansierade kulturnätverket Life Long Burning. I samarbete med Scenkonstmuseet, Danscentrum, MDT och Moderna Museet. Pressbilder: www.cullbergbaletten.se

För mer information kontakta:
Erica Espling, PR- och marknadsansvarig Cullbergbaletten
070-607 27 01
erica.espling@cullbergbaletten.se